Alergia pokarmowa
- By :
- Category : Suplementy
- Tags: Rozwój choroby

Alergia pokarmowa to zespół objawów zachodzących w organizmie będących wynikiem spożycia pokarmu, w którym dolegliwości uwarunkowane są przez mechanizmy immunologiczne.
Etiopatogeneza
Rozwój choroby zależy zarówno od czynników dziedzicznych (atopia), usposabiających do ujawnienia się objawów, jak i od składników pożywienia – głównie białka.
Jednym z ważniejszych czynników sprzyjających rozwojowi choroby alergicznej jest uszkodzenie „bariery jelitowej”, najczęściej przez wirusy i bakterie, antybiotyki itd.
Najczęściej dochodzi do uczulenia na białka mleka krowiego: Do częstych alergenów pokarmowych należą również jaja, mąka, ryby, orzechy i soja.
Objawy
Cechą charakterystyczną dla alergii pokarmowej jest różnorodność objawów klinicznych, duża dynamika i ich transformacja − po ustąpieniu objawów ze strony przewodu pokarmowego najczęściej przed 4 rokiem życia są to m.in. kolki i zaparcia, dominują też objawy ze strony układu oddechowego, jak np. sapka czy duszności.
Leczenie
W przypadku alergii pokarmowej podstawą leczenia jest eliminacja alergenu z diety.