Dietetyka
- By :
- Category : Suplementy
- Tags: nauka medyczna, technologia żywności

Dietetyka to nauka medyczna o żywieniu człowieka zajmująca się:
zasadami żywienia człowieka zdrowego
zasadami żywienia człowieka chorego
oceny stanu odżywienia
oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
zapobiegania chorobom zależnym od żywienia
kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
biochemicznymi podstawami żywienia
prowadzenia edukacji żywieniowej
psychologią żywienia
technologiami gastronomicznymi.
Dietetyka dostarcza informacje niezbędne do opracowania zasad zdrowego odżywiania, które w połączeniu z właściwym stylem życia są najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobom cywilizacyjnym.
Dietetyka powiązana jest ściśle z: medycyną, farmakologią, chemią lub ściślej bromatologią, biologią i mikrobiologią, psychologią.
Podział dietetyki:
dietetyka kliniczna
dietetyka sportowa
Edukacja:
szkoły policealne – kierunek: dietetyka (roczne kształcenie na podbudowie szkoły średniej, dla potwierdzenia kwalifikacji otrzymuje się dyplom);
uczelnie wyższe – kierunek: dietetyka (możliwość uzyskania tytułów naukowych: licencjat, magister, doktor, profesor).
Kształcenie w zawodzie dietetyka realizowane jest głównie na uczelniach medycznych i przyrodniczych, na kierunkach:
dietetyka
zdrowie publiczne specjalizacja: dietetyka
technologia żywności i żywienie człowieka
Często dietetyka mylona jest z technologią żywności. Dietetyka jest nauką medyczną, która jest skoncentrowana na odżywianiu człowieka i obejmuje ocenę wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na proces leczenia.