Normy żywienia
- By :
- Category : Suplementy
- Tags: ilość energii

Normy żywienia to przyjęta na podstawie badań ilość energii i składników odżywczych wystarczająca zaspokojeniu znanych potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji.
Spożycie zgodne z określonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży. Należy pamiętać, że normy opracowywane są dla grup ludności, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosować się do zaleceń żywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjalistę. Normy żywienia człowieka stosowane są w wielu dziedzinach związanych z żywnością i żywieniem, w tym przede wszystkim w:
ocenie stanu odżywienia indywidualnego, grupowego i populacyjnego,
planowaniu posiłków i całodziennego wyżywienia w żywieniu indywidualnym oraz grupowym,
planowaniu i monitorowaniu podaży żywności w skali krajowej.