Pojadanie

Suplementy

Podjadanie, pojadanie to spożywanie różnego rodzaju żywności pomiędzy posiłkami głównymi, tj. w Polsce: śniadaniem, obiadem i kolacją. Podjadanie polega także na automatycznym, mało świadomym spożywaniu żywności, niejednokrotnie bez uczucia głodu, odwrotnie niż w przypadku posiłków głównych.

Podjadane produkty są najczęściej atrakcyjnie opakowane, przyciągające wzrok apetycznym wyglądem i są proste w przygotowaniu, często wymagające jedynie odpakowania (batony, jabłka, lody, ciastka, chipsy). Podjadać można również napoje, głównie słodkie i gazowane.

Przyczyną podjadania mogą być głód, rozbudowane potrzeby konsumenckie, czy stres. Intensywne podjadanie (przede wszystkim żywności typu fast food) może być przyczyną otyłości, zwłaszcza u dzieci. Osoby aktywne zawodowo z reguły w ten sposób uzupełniają swoje rezerwy węglowodanowe, co może mieć także pozytywne strony (przy długich przerwach między posiłkami zapobiega to spadkom glikemii).

Aby unikać niekorzystnych skutków podjadania należy spożywać w przerwach między posiłkami głównymi przede wszystkim warzywa, owoce, produkty zbożowe (pełne ziarno), napoje mleczne (jak najmniej słodzone), herbatę lub kakao. Pozwoli to uzupełnić dietę w takie składniki jak witaminy, sole mineralne, przeciwutleniacze oraz błonnik.

Suplementy
Metabolizm

Metabolizm to całokształt reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energii zachodzących w żywych komórkach, stanowiący podstawę wszelkich zjawisk biologicznych. Procesy te pozwalają komórce na wzrost i rozmnażanie, zarządzanie swoją strukturą wewnętrzną oraz odpowiadanie na bodźce zewnętrzne. Reakcje chemiczne składające się na metabolizm są zorganizowane w szlaki metaboliczne. Są to …

Suplementy
Składniki odżywcze

Składniki odżywcze to substancje chemiczne dostarczane do organizmu przez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ pokarmowy i wydobywane są z niego w procesie trawienia. Elementy produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich: białka pełnowartościowe (zwierzęce oraz pochodzące z roślin strączkowych) niepełnowartościowe (roślinne) częściowo niepełnowartościowe, …

Suplementy
Dopuszczalne dzienne spożycie

Dopuszczalne dzienne spożycie, dopuszczalne dzienne pobranie, dopuszczalna dzienna dawka, ADI to wskaźnik określający maksymalną ilość substancji w przeliczeniu na kilogram masy ciała, która może być spożywana codziennie z żywnością bez znacznych negatywnych skutków dla zdrowia przez całe życie. To pojęcie po raz pierwszy zostało zastosowane przez Radę Europy w 1961 …