Pojadanie
- By :
- Category : Suplementy
- Tags: słodkie i gazowane

Podjadanie, pojadanie to spożywanie różnego rodzaju żywności pomiędzy posiłkami głównymi, tj. w Polsce: śniadaniem, obiadem i kolacją. Podjadanie polega także na automatycznym, mało świadomym spożywaniu żywności, niejednokrotnie bez uczucia głodu, odwrotnie niż w przypadku posiłków głównych.
Podjadane produkty są najczęściej atrakcyjnie opakowane, przyciągające wzrok apetycznym wyglądem i są proste w przygotowaniu, często wymagające jedynie odpakowania (batony, jabłka, lody, ciastka, chipsy). Podjadać można również napoje, głównie słodkie i gazowane.
Przyczyną podjadania mogą być głód, rozbudowane potrzeby konsumenckie, czy stres. Intensywne podjadanie (przede wszystkim żywności typu fast food) może być przyczyną otyłości, zwłaszcza u dzieci. Osoby aktywne zawodowo z reguły w ten sposób uzupełniają swoje rezerwy węglowodanowe, co może mieć także pozytywne strony (przy długich przerwach między posiłkami zapobiega to spadkom glikemii).
Aby unikać niekorzystnych skutków podjadania należy spożywać w przerwach między posiłkami głównymi przede wszystkim warzywa, owoce, produkty zbożowe (pełne ziarno), napoje mleczne (jak najmniej słodzone), herbatę lub kakao. Pozwoli to uzupełnić dietę w takie składniki jak witaminy, sole mineralne, przeciwutleniacze oraz błonnik.