Wartość odżywcza

Suplementy

Wartość odżywcza to stopień w jakim dana żywność/porcja żywności pokrywa potrzeby organizmu w zakresie przemian metabolicznych.

Wartość odżywcza jest wypadkową:
zawartości poszczególnych składników odżywczych;
ich wzajemnego zbilansowania;
biodostępności.

Inna definicja wartości odżywczej mówi, że jest to suma wartości biologicznej i energetycznej żywności.

Wartość odżywcza produktu
Wartość odżywcza na opakowaniach produktów spożywczych sprowadzona została do wartości energetycznej oraz zawartości wybranych składników odżywczych.

Obowiązkowa informacja zawarta w etykiecie wartości odżywczej obejmuje następujące elementy: wartość energetyczna, zawartość: tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka, soli.

Treść obowiązkowej informacji o wartości odżywczej może zostać uzupełniona informacją o ilości jednego lub większej liczby z następujących składników: kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy tłuszczowe wielonienasycone, alkohole wielowodorotlenowe, skrobia, błonnik, wybrane witaminy, wybrane składniki mineralne.

Producenci zobowiązani są do podania wartości odżywczej w przeliczeniu na 100 g bądź 100 ml produktu. Nieobowiązkowo producenci mogą podać wartość odżywczą w przeliczeniu na porcję produktu oraz stopień (%) pokrycia RWS (referencyjna wartość spożycia).

Suplementy
Metabolizm

Metabolizm to całokształt reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energii zachodzących w żywych komórkach, stanowiący podstawę wszelkich zjawisk biologicznych. Procesy te pozwalają komórce na wzrost i rozmnażanie, zarządzanie swoją strukturą wewnętrzną oraz odpowiadanie na bodźce zewnętrzne. Reakcje chemiczne składające się na metabolizm są zorganizowane w szlaki metaboliczne. Są to …

Suplementy
Składniki odżywcze

Składniki odżywcze to substancje chemiczne dostarczane do organizmu przez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ pokarmowy i wydobywane są z niego w procesie trawienia. Elementy produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich: białka pełnowartościowe (zwierzęce oraz pochodzące z roślin strączkowych) niepełnowartościowe (roślinne) częściowo niepełnowartościowe, …

Suplementy
Dopuszczalne dzienne spożycie

Dopuszczalne dzienne spożycie, dopuszczalne dzienne pobranie, dopuszczalna dzienna dawka, ADI to wskaźnik określający maksymalną ilość substancji w przeliczeniu na kilogram masy ciała, która może być spożywana codziennie z żywnością bez znacznych negatywnych skutków dla zdrowia przez całe życie. To pojęcie po raz pierwszy zostało zastosowane przez Radę Europy w 1961 …