Żywność funkcjonalna
- By :
- Category : Suplementy
- Tags: nowa żywność

Żywność funkcjonalna to żywność, która wykazuje udokumentowany pozytywny wpływ na organizm człowieka ponad ten, który wynika z efektu odżywczego zawartych w niej składników odżywczych uznawanych za niezbędne. Działanie żywności funkcjonalnej polega na poprawie zdrowia, samopoczucia i/lub zmniejszeniu ryzyka zachorowania. Musi ona przypominać żywność konwencjonalną i wywierać działanie w ilościach, które można oczekiwać, że będą normalnie spożywane w prawidłowej diecie. Jest jednym z rodzajów tzw. nowej żywności.
Działanie żywności funkcjonalnej skupia się najczęściej na poprawie wydolności fizycznej i umysłowej, poprawie odporności, regulacji apetytu, usprawnieniu pracy jelit, zmniejszaniu ryzyka takich chorób jak otyłość, cukrzyca, choroby nowotworowe, choroby układu krążenia, osteoporoza.
Do grupy produktów spełniające kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć produkty wzbogacone o:
nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3
substancje fitochemiczne, np. stanole, sterole
błonnik pokarmowy
cholinę i lecytynę
witaminy i składniki mineralne
probiotyki i prebiotyki
naturalne przeciwutleniacze
kofeinę, taurynę, inozytol
Z żywnością funkcjonalną mogą być czasem związane także pewne zagrożenia natury żywieniowej (efekt przeczyszczający, obniżenie przyswajalności niektórych składników odżywczych) oraz higieniczno-zdrowotnej (wywołanie nadwrażliwości pokarmowych, niekorzystne interakcje dodatków z innymi składnikami żywności, zanieczyszczenia).